Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami

4.48 (192 ocen)

  • 45 min

Rolady często wychodziły mi zbyt kruche lub zbyt ciągnące. Ta natomiast jest idealna, ciasto jest puszyste, delikatne, ale nie kruszy się przy zwijaniu.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na roladę (blacha piekarnikowa ok. 50/50 cm):

    5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej

    Nadzienie:

    500 ml śmietanki kremówki
    1/2 szkl. cukru pudru
    1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie, jeśli śmietana ładnie się ubije – można pominąć)
    truskawki

    Dodatkowo do ozdoby (opcjonalnie):

    cukier puder
    polewa czekoladowa
    lukier
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Żółtka ucieramy na gładką i puszystą masę i dodajemy do ubitych białek. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i/lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy piekarnikowej. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 st. Opieczony placek wykładamy na ściereczkę, odwracając do góry dnem. Ściągamy papier i delikatnie zwijamy w rulon za pomocą ściereczki. Odkładamy do przestudzenia.
  • 2. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, opcjonalnie dodajemy śmietan-fix. Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę truskawki.
  • 3. Wystudzoną roladę rozwijamy, smarujemy nadzieniem, zwijamy i pozostawiamy owiniętą ściereczką. Chłodzimy w lodówce. Następnie wyjmujemy i dowolnie ozdabiamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować