Rolady często wychodziły mi zbyt kruche lub zbyt ciągnące. Ta natomiast jest idealna, ciasto jest puszyste, delikatne, ale nie kruszy się przy zwijaniu.
45 min
Składniki:
Składniki na roladę (blacha piekarnikowa ok. 50/50 cm):
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
Nadzienie:
500 ml śmietanki kremówki
1/2 szkl. cukru pudru
1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie, jeśli śmietana ładnie się ubije – można pominąć)
truskawki
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Żółtka ucieramy na gładką i puszystą masę i dodajemy do ubitych białek. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i/lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy piekarnikowej. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 st. Opieczony placek wykładamy na ściereczkę, odwracając do góry dnem. Ściągamy papier i delikatnie zwijamy w rulon za pomocą ściereczki. Odkładamy do przestudzenia.
2.Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, opcjonalnie dodajemy śmietan-fix. Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę truskawki.
3.Wystudzoną roladę rozwijamy, smarujemy nadzieniem, zwijamy i pozostawiamy owiniętą ściereczką. Chłodzimy w lodówce. Następnie wyjmujemy i dowolnie ozdabiamy.
Komentarze