Rolada biszkoptowa smaki lasu

0 (0 ocen)

Rolada biszkoptowa smaki lasu

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
    proporcje na blachę o wymiarach 35x40cm

    5 jajek
    100 g cukru
    130 g mąki pszennej
    szczypta soli
    3 łyżki świeżych jagód

    mąka kokosowa do oprószenia

    przełożenie:
    300 ml słodkiej śmietanki 30%
    ziarenka z laski wanilii
    2 łyżki cukru pudru
    galaretka poziomkowa

Rolada biszkoptowa smaki lasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-016lu09 1.
    Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

    Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.

    Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze, posypujemy jagodami. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.
  • 2. Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane mąką kokosową, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.
  • 3.
    W czasie, gdy rolada stygnie przygotowujemy przełożenie. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, mieszamy i czekamy, aż zacznie tężeć.
    Gdy, galaretka zaczyna tężeć ubijamy śmietanę z dodatkiem ziaren wanilii. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Przygotowany krem za pomocą szpachelki równomiernie rozsmarowujemy na roladzie.
  • image-1lqf0mb 4. Na warstwę bitej śmietany ostrożnie wlewamy tężejącą galaretkę. Zwijamy roladę. Roladę schładzamy w lodówce przez noc. Po tym czasie rolada jest gotowa do podania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy