ROLADA BEZOWA Z KREMEM CAPPUCCINO I PORZECZKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mięciutka i delikatna rolada bezowa - dosłownie rozpływa się w ustach!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza:
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu jabłkowego
    szczypta soli
    Krem:
    250 g serka mascarpone
    75 g mleka zagęszczonego słodzonego (1/2 tubki)
    5 łyżek cappuccino
    konfitura z czarnych porzeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Beza Konfitury

Rolada bezowa z kremem cappuccino i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:
    Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników.
    Na blaszkę (wymiary ok. 25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubitą pianę i delikatnie rozprowadzamy ją po całej powierzchni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy około 10-15 min. Następnie bezę wykładamy na nowy papier do pieczenia, odwracając ją i delikatnie ścigamy papier na którym się piekła.
  • 2. Krem:
    Serek mascarpone miksujemy razem ze słodzonym mlekiem zagęszczonym i dodajemy cappuccino. Miksujemy na jednolity krem i schładzamy w lodówce przez około 15-20 min.
  • 3. Na bezie rozsmarowujemy konfiturę z czarnych porzeczek, a następnie wykładamy krem cappuccino. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia, a następnie zawijamy w ten papier i wkładamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować