Rolada bezowa z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

Zamiast porzeczki można użyć, maliny, jagody, wiśnie itp.

Składniki:

  • 6 białek
    300g cukru pudru
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól
    500ml śmietany 36%
    2 torebki śmietan-fix
    1 łyżeczka cukru pudru
    1,5 szklanki porzeczki czarnej

Rolada bezowa z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach 35X32 cm wyłożyć papierem i natłuścić oliwą.
    Białka ubić z solą, dodając ocet i mąkę ziemniaczaną.
    Ubitą masę rozsmarować na papierze.
    Piec 15 min w temp. 140 stop. i 20 min w obniżonej do 100 stopni.
    Pozostawić przy włączonym nawiewie jeszcze 5 minut.
    W tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru, śmietan-fixem i garścią porzeczki.
    Wyjąć z piekarnika, trochę odczekać i wyłożyć bezę na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę spodem do góry. Beza nie spadnie, bo trzyma się papieru.
    Papier zdjąć i bezę posmarować masą śmietanową. Na połowie rozsypać owoce.
    Pomagając sobie ściereczką zwinąć roladę.
    Właściwie rolada jest gotowa do jedzenia, ale możemy wstawić do lodówki i czekać na gości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy