Rolada agrestowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna, niezbyt skomplikowana i co najważniejsze - nie za słodka. Idealna do lipcowej kawki...

Składniki:

  • CIASTO BISZKOPTOWE:
    ¾ szklanki* cukru
    4 jajka
    6 łyżek gorącej wody
    1 ½ łyżki mąki
    1½ łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    MASA ŚMIETANOWA:
    300 ml śmietany kremówki
    10 g cukru waniliowego
    cukier puder do smaku
    1 kopiasta łyżka żelatyny
    50 ml mleka

    MASA AGRESTOWA:
    200 g agrestu
    200 ml soku jabłkowego
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego

    * szklanka o pojemności 250 m
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada agrestowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO BISZKOPTOWE: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, a na końcu ubite na sztywno białka i również delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C (uważać, by nie spiec zanadto, bo rolada się pokruszy i połamie w trakcie zwijania!) Po upieczeniu szybko wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
  • 2. MASA AGRESTOWA: Agrest oczyścić, pokroić na połówki. Do rondelka wlać 150 ml soku jabłkowego, wrzucić agrest, dodać cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut. Resztę soku wymieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotującą się masę agrestową, ponownie zagotować, wymieszać i zdjąć z ognia.
  • 3. MASA ŚMIETANOWA: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Posłodzić do smaku. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać mlekiem. Gdy napęcznieje, podgrzać, rozpuścić. Ostudzoną, ale nadal płynną wlać do ubitej śmietany, zmiksować.
  • 4. Roladę rozwinąć. Wzdłuż jednej krawędzi wyłożyć masę agrestową. Na całości rozsmarować masę śmietanową. Ponownie delikatnie zwinąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Udekorować wg uznania, np. posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować