1.Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno z cukrem i solą. Do sztywnych białek, nie przerywając miksowania, wlewam sok cytrynowy i stopniowo gorąca wodę.
2.Ciągle miksując dodaję po 1 żółtku.
3.Do puszystej masy przesiewam mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Delikatnie, ale dokładnie, mieszam łopatka silikonową.
4.Ciasto równomiernie rozprowadzam na przygotowanej blasze.
5.Piekę w piekarniku nagrzanym do 175°C około 15-20minut na złoty kolor. Upieczony biszkopt od razu przekładam na papierowe ręczniki obficie posypane cukrem pudrem trzcinowym i zwijam roladę.
6.Tak zwiniętą roladę studzę na kratce kuchennej.
Krem: masło miksuję do białości, stopniowo dodaję mleko skondensowane i pod koniec miksowania sok cytrynowy.
Zimny biszkopt rozwijam z ręczników, smaruję kremem. W odstępach na kremie układam pasy galaretki i zwijam roladę.
7.Roladę przekładam na płaski talerz. Dekoruję kwiatami bezowymi.
Porady
Przepis na kwiaty bezowe:https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kwiaty-bezowe-dekoracja-ciast-i-deserow
Komentarze