Rolada

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna, prosta rolada.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl mąki
    2 łyżki kakao
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu

    Krem:
    250 ml śmietany kremówki 30%
    250 g mascarpone
    ananas z puszki
    cukier puder

Rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, zmiksować. Dodać kakao, mąkę, proszek do pieczenia i ocet, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem. Wstawić do nagranego piekarnika i piec przez ok 20 minut bądź do tzw suchego patyczka.
    Gdy biszkopt się upiecze, ciepły przełożyć na ścierkę posypaną cukrem, papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć. Z pomocą ścierki delikatnie zwinąć biszkopt wzdłuż dłuższego boku. Tak zwinięty biszkopt zostawić do wystygnięcia.*

    Krem:
    Kremówkę z cukrem pudrem ubić, dodać mascarpone, miksować do połączenia składników. Na koniec dodać ananasa i wymieszać.

    Przełożenie:
    Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Zwinąć. Polać domowej roboty polewą czekoladową i ozdobić.

Porady

Jeśli nie można dokończyć rolady w ten sam dzień, można przygotować ją następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy