Rogaliki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 50 min

To był pierwszy raz, gdy wzięłam się za pieczenie i zrobiłam inaczej niż w przepisie było podane. A rogaliki tak smakowały tacie, że zabrał do pracy, by się pochwalić jak jego mała córka piecze.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    200 g margaryny
    50 g drożdży
    2 łyzki cukru
    1/4szkl mleka
    2 jajka
    ciepła woda

    marmolada / gęsty dżem
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotuję wodę w czajniku i wlewam do miseczki, żeby trochę przestygło. Następnie dodaję drożdże i wlewam mleko. Mieszam, aby drożdże się rozpuściły. Na stolnicę lub do miski przesiewam mąkę, dodaję margarynę, wbijam jaka i wsypuje cukier. Można wszystko posiekać nożem. Wlewamy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Następnie zostawić do wyrośnięcia tak na 45 min.
    Do miseczki wrzucamy marmoladę i dodajemy kakao, wszystko mieszamy.
    Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy. Kroimy na kwadraty i kładziemy na każdym łyżeczkę marmolady wymieszanej z kakao. Składamy formując rogaliki. Można posmarować je rozmąconym jajkiem.
    Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż się zrumienią (ok. 20min). To zależy też od wielkości piekarnika.
    Posypać cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.

Porady

Do marmolady można użyć roztopionej czekolady zamiast kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować