Rogaliki ze szpinakiem, serem blue i fetą

  • wyświetlono: 472 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

To mój pierwszy autorski przepis,uwielbiam pieczywo i ciasta drożdżowe a że przepisów jest cała masa chciałam stworzyć coś swojego :) rogaliki są z trzech warstw ciasta drożdżowego a każda warstwa jest o innym smaku,są pulchne i mięciutkie,świeże jeszcze na drugi dzień o ile nie zostaną zjedzone :)

rene70
  • 200min

Składniki

na ciasto :

- 400 g mąki pszennej typ 750
- 200 g maki pszennej typ 650
- 24 g świeżych drożdży
- 6 g cukru
- 10 g soli
- 150 ml letniego mleka
- 220 ml letniej wody
- 1 duża łyżka oliwy

do części szpinakowej
- 2 ząbki czosnku
- 150 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka masła
- 60 g mąki typu 650
szczypta soli i pieprzu

Szpinak rozmrozić, na patelnię dajemy masło ,czosnek i szpinak, kilka minut dusimy ,doprawiamy sola i pieprzem ,odsączamy żeby nie było za dużo wody.

do części serowej
- 60 g sera blue np. Turek
- 60 g sera typu feta

dodatkowo
- jajko i łyżka mleka do posmarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki ze szpinakiem, serem blue i fetą

  • 1. Mąki wsypujemy do miski ,z drożdży ,cukru i kilku łyżek mleka robimy rozczyn ,wlewamy do mąki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
    Dodajemy resztę składników i wyrabiamy 10 minut (ręcznie trochę dłużej ) ,
    z masy wyszło mi 996 g ,podzieliłam to na 3 części 2 x 350 g i 1 x 296 g ,ta mniejsza do szpinaku,
    do jednej porcji 350 g kruszymy sery i wyrabiamy kilka minut ręcznie ,
    do mniejszej porcji dodajemy masę szpinakową i stopniowo dosypujemy mąkę bo nie wiadomo czy będzie potrzebna całe 60g ,wyrabiamy najlepiej robotem bo ciasto się bardzo klei.
    Każdą część dajemy do miski wysmarowanej oliwą ,posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy na 1.5 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto bez dodatków , rozwałkowujemy je na kształt 60 cm x 21 cm
    Teraz bierzemy ciasto ze szpinakiem i postępujemy tak samo ,kładziemy ciasto szpinakowe na pierwszej warstwie ,w razie potrzeby dociągamy ciasto do brzegów ,jest ono tak elastyczne ,że nie ma z tym problemu.
    I teraz trzecia warstwa serowa, wałkujemy ,nakładamy na szpinakową i dociągamy do brzegów .
    Kroimy trójkąty jak widać na poniższym zdjęciu ,formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Mi wyszło 11 sztuk sporych rogali , piekłam na dwa razy ale można zrobić mniejsze rogaliki wtedy wyjdzie więcej :)
    Uformowane przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia ,nagrzewamy piekarnik na 190 stopni
    przed włożeniem smarujemy rozmąconym jajkiem z łyżką mleka i pieczemy 16-18 minut .
    Wyciągamy na kratkę i studzimy :)

Porady

Drożdże nie mogą być stare
mleko powinno być letnie ,nie gorące ani nie zimne
zawsze odstawiamy drożdżowe ciasto w ciepłe miejsce i musimy je przykryć najlepiej ściereczką

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuśniadaniepieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki drożdżowe z serem

Dodane przez: karolinaholly

Rogaliki drożdżowe z serem

Przepis na pyszne rogaliki, które...

Drożdżowe bułeczki z serem feta

Dodane przez: 2milutka

Ziołowe bułeczki z serem feta

Pyszne pachnące ziołami bułeczki...

Bułeczki ze szpinakiem i wędzonym pstrągiem

Dodane przez: AnkaFiranka

Bułeczki ze szpinakiem i wędzonym pstrągiem

W zamrażarce mam pełną szufladę...

image-23h87wj

Dodane przez: xamelka1

Grzanki z pieczarkami, szpinakiem i serem

Tak przygotowane grzanki polecam...

bułeczki tureckie

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta

Fantastyczne bułeczki, które najlepiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE