Rogaliki ze szpinakiem, serem blue i fetą

5 (183 ocen)

  • 3 godz. 20 min

To mój pierwszy autorski przepis,uwielbiam pieczywo i ciasta drożdżowe a że przepisów jest cała masa chciałam stworzyć coś swojego :) rogaliki są z trzech warstw ciasta drożdżowego a każda warstwa jest o innym smaku,są pulchne i mięciutkie,świeże jeszcze na drugi dzień o ile nie zostaną zjedzone :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto :

    - 400 g mąki pszennej typ 750
    - 200 g maki pszennej typ 650
    - 24 g świeżych drożdży
    - 6 g cukru
    - 10 g soli
    - 150 ml letniego mleka
    - 220 ml letniej wody
    - 1 duża łyżka oliwy

    do części szpinakowej
    - 2 ząbki czosnku
    - 150 g mrożonego szpinaku
    - 1 łyżeczka masła
    - 60 g mąki typu 650
    szczypta soli i pieprzu

    Szpinak rozmrozić, na patelnię dajemy masło ,czosnek i szpinak, kilka minut dusimy ,doprawiamy sola i pieprzem ,odsączamy żeby nie było za dużo wody.

    do części serowej
    - 60 g sera blue np. Turek
    - 60 g sera typu feta

    dodatkowo
    - jajko i łyżka mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Rogaliki ze szpinakiem, serem blue i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wsypujemy do miski ,z drożdży ,cukru i kilku łyżek mleka robimy rozczyn ,wlewamy do mąki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
    Dodajemy resztę składników i wyrabiamy 10 minut (ręcznie trochę dłużej ) ,
    z masy wyszło mi 996 g ,podzieliłam to na 3 części 2 x 350 g i 1 x 296 g ,ta mniejsza do szpinaku,
    do jednej porcji 350 g kruszymy sery i wyrabiamy kilka minut ręcznie ,
    do mniejszej porcji dodajemy masę szpinakową i stopniowo dosypujemy mąkę bo nie wiadomo czy będzie potrzebna całe 60g ,wyrabiamy najlepiej robotem bo ciasto się bardzo klei.
    Każdą część dajemy do miski wysmarowanej oliwą ,posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy na 1.5 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto bez dodatków , rozwałkowujemy je na kształt 60 cm x 21 cm
    Teraz bierzemy ciasto ze szpinakiem i postępujemy tak samo ,kładziemy ciasto szpinakowe na pierwszej warstwie ,w razie potrzeby dociągamy ciasto do brzegów ,jest ono tak elastyczne ,że nie ma z tym problemu.
    I teraz trzecia warstwa serowa, wałkujemy ,nakładamy na szpinakową i dociągamy do brzegów .
    Kroimy trójkąty jak widać na poniższym zdjęciu ,formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Mi wyszło 11 sztuk sporych rogali , piekłam na dwa razy ale można zrobić mniejsze rogaliki wtedy wyjdzie więcej :)
    Uformowane przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia ,nagrzewamy piekarnik na 190 stopni
    przed włożeniem smarujemy rozmąconym jajkiem z łyżką mleka i pieczemy 16-18 minut .
    Wyciągamy na kratkę i studzimy :)

Porady

Drożdże nie mogą być stare mleko powinno być letnie ,nie gorące ani nie zimne zawsze odstawiamy drożdżowe ciasto w ciepłe miejsce i musimy je przykryć najlepiej ściereczką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować