Rogaliki z wiśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję i nie mam wiele czasu, te rogaliki jednak robi się szybko.

Składniki:

  • ● 10 dag drożdży
    ● 4 łyżki cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 2 szkl. mleka
    ● 1 kg mąki
    ● 3 jajka
    ● kostka margaryny
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● słoiczek osączonych wiśni w syropie lub dżemu wiśniowego
    ● cukier puder

Rogaliki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy, ucieramy z cukrem, aż się rozpuszczą. Mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Margarynę roztapiamy, odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, wlewamy drożdże. Wsypujemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy 2 jajka i wlewamy letnią margarynę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto dzielimy na porcje. Rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na okrągłe placki. Kroimy w trójkąty. Na każdy nakładamy wiśnie (lub
    smarujemy dżemem). Zwijamy w rogaliki. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 °C. Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki: ● Rogaliki będą równie smaczne z kawałkami podsmażonych jabłek. ● Przed posypaniem rogalików cukier puder można wymieszać z odrobiną cynamonu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2012

Komentarze

Podobne przepisy