Rogaliki z wiśnią i różowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć i rozpuścić w śmietanie. Mąkę przesiać, posiekać z margaryną. Kiedy drożdże zaczną pracować (po kilku min), wlać je do mąki, dodać jajko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Potem podzielić je na 5 mniejszych kulek, i każdą z nich rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Nie czekamy aż ciasto wyrośnie.
Z każdego placka wyciąć ostrym nożykiem po 8 trójkątów, nałożyć po kilka wiśni, i zwinąć od dłuższego boku w rogalik. Uformowane rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można posmarować rozbełtanym jajkiem***.
Piec ok 14-16 min w 220 st.C, bez termoobiegu.
Zrobić lukier: cukier puder wymieszać z odrobiną jogurtu naturalnego do pożądanej konsystencji ( dodawać po łyżeczce), dodać kilka kropli soku z wiśni i wymieszać. Lukrować jeszcze ciepłe rogaliki.
Komentarze