Rogaliki z wiśnią i różowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepyszne, puszyste i leciutkie rogaliki, okraszone lukrem. Idealne dla amatorów wiśni.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki (plus jeszcze trochę do podsypania)

    100 g drożdży

    200 ml śmietany 18%

    1 jajko (plus jeszcze jedno do smarowania rogalików)***

    cukier waniliowy

    margaryna ( 250 g)

    odrobina soli

    wiśnie z kompotu

    cukier puder- około pół szklanki

Rogaliki z wiśnią i różowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w śmietanie. Mąkę przesiać, posiekać z margaryną. Kiedy drożdże zaczną pracować (po kilku min), wlać je do mąki, dodać jajko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Potem podzielić je na 5 mniejszych kulek, i każdą z nich rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Nie czekamy aż ciasto wyrośnie.

    Z każdego placka wyciąć ostrym nożykiem po 8 trójkątów, nałożyć po kilka wiśni, i zwinąć od dłuższego boku w rogalik. Uformowane rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można posmarować rozbełtanym jajkiem***.

    Piec ok 14-16 min w 220 st.C, bez termoobiegu.

    Zrobić lukier: cukier puder wymieszać z odrobiną jogurtu naturalnego do pożądanej konsystencji ( dodawać po łyżeczce), dodać kilka kropli soku z wiśni i wymieszać. Lukrować jeszcze ciepłe rogaliki.

Porady

wiśnie osuszyć z nadmiaru soku na sitku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy