Rogaliki z wędliną i cebulą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rogale są bardzo dobre,dzięki cebuli mają wyrazisty smak.

  • 60 min

Składniki:

  • 370 g mąki
    5 dag drożdży
    pół łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    250 ml wody
    3 cebule
    10 plasterków chudej wędliny

Rogaliki z wędliną i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obierz ,pokrój w piórka,podsmaż na patelni,przełóż do miseczki. .Drożdże wkrusz do naczynia,dodaj cukier,1 łyżkę mąki,3 łyżki wody,wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. .Mąkę przesiej do miski,dodaj sól,wlej wyrośnięte drożdże i resztę wody.Ciasto wymieszaj łyżką,następnie wyłóż na stolnicę i zagnnieć rękoma.Pozostaw do wyrośnięcia po czym zagnieć je ponownie ,rozwałkuj i podziel na 10 trójkątów,na każdy nałóż plaster wędliny i łyżeczkę cebuli,zwiń w rogal.Blaszkę posmaruj tłuszczem ,posyp mąką i ułóż rogaliki,pozostaw na chwilę aby podrosły,następnie wierzch każdego rogala posmaruj wodą i posyp mąką . .Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 min w temp.200 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy