Rogaliki z różaną marmoladą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapach róży zamknięty w pulchnym drożdżowym rogaliku.Idealne na prezent . Smak róży.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 750 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - drożdże: 5 dekagramów
    - cukier: 0.33 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - jajka duże: 2 sztuki
    - margaryna: 0.33 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - marmolada różana słoiczek: 1 sztuka
    - jajko do posmarowania: 1 sztuka

Rogaliki z różaną marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki z różaną marmoladą 1. - Drożdże roprowadzić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru.
    - Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    - Margarynę rozpuścić, jajka utrzeć z cukrem na biały krem.
    - Dodać do jajek mąkę, rozczyn i wyrobić ciasto.
  • Rogaliki z różaną marmoladą 2. - Kulę ciasta podzielić na 4 części.
    - Każdą część ciasta rozwałkować na zgrabne koło. Koło przeciąć najpierw na 4 części, potem na 8, krojąc jak tort.
  • 3. - Na każdy powstały trójkącik ciasta kłaść łyżeczkę marmolady przy samym obwodzie.
    - Zwijać rulon do środka koła formując zgrabny rogalik.
  • 4. - Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem , robiąc odstępy bo urosną.
    - Piec w temp. 180 st.C przez 12-15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy