Rogaliki z powidłem wiśniowym i nie tylko

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis bardzo łatwy, zawsze wychodzi. Dostałam go od koleżanki, która przygotowała rogaliki z pieczarkami na wycieczkę klasową.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    10 dag drożdży
    1,5 łyżki cukru
    3 łyżki mleka
    3 jajka
    1/3 łyżeczki soli
    75 dag mąki
    1,5 kostki margaryny ,,Kasia”
    słoiczek powideł wiśniowych
    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    ok. 1/5 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z powidłem wiśniowym i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania: wymieszać drożdże, cukier, mleko, jajka i sól. Dodać margarynę i mąkę. Zagnieść. Uformować kulę i 33 razy uderzyć nią w stolnicę. Pozostawić w lodówce na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować w kształcie koła. Każde koło podzielić na 12 części i uformować rogaliki, uprzednio smarując je powidłami. Piec na złoto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzone polukrować.

Porady

-rogaliki można oczywiście przygotować z dowolnymi konfiturami, cząstkami jabłek lub brzoskwiń z syropu, - zamiast lukru można użyć cukru pudru lub polewy czekoladowej, - są doskonałe w wersji pikantnej na zimno i na ciepło z mięsnym farszem, nadzieniem z kiszonej kapusty usmażonej z cebulką czy z pieczarkami, - można je zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować