Rogaliki z owocowym nadzieniem

0 (0 ocen)

Pyszne drożdżowe rogale z nutką egzotyki :)

Składniki:


  • Ciasto:
    1/4 kostki margaryny
    1/2 kg mąki
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    1 szczypta soli
    5 dag drożdży
    1/2 szklanki cukru
    skórka otarta z jednej pomarańczy
    Nadzienie:
    4 jabłka papierówki
    1 pomarańcza
    1 łyżka cukru
    1 łyżka kaszki mannej
    3 ziarna kardamonu
    Dodatkowo:
    10 dag gorzkiej czekolady
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z owocowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mleko lekko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże, następnie dodać je do przesianej mąki, wymieszanej z solą i cukrem, dodać jajko, pomarańczową skórkę i miękką margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • rogaliki z owocowym nadzieniem 2. Nadzienie: Pomarańcze obrać ze skórki i usunąć błonki, następnie pokroić w mniejsze kawałki, wymieszać je z jabłkiem wcześniej obranym i pokrojonym w kostkę. Kardamon obrać z twardej skórki i tylko malutkie nasionka dodać do owoców, następnie dodać cukier i całość zagotować bez mieszania, a tylko potrząsając garnkiem gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok. Gorące owoce wymieszać z kaszką manną i odstawić do spęcznienia kaszki i całkowitego wystudzenia.
  • rogaliki z owocowym nadzieniem 3. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na dwa cienkie placki, pociąć je na trójkąty, ułożyć na nich nadzienie i zwinąć rogaliki.
  • rogaliki z owocowym nadzieniem 4. Piec około 20-25 min w temp 180 st. Rogaliki po wystudzeniu polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ozdobić skórką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować