Rogaliki z nutellą

4.5 (191 ocen)

Rogaliki z półfrancuskiego ciasta drożdżowego z nutellą.

Składniki:

  • Zaczyn:
    -250ml mleka,
    -80g mąki,
    -1/3 szkl. cukru
    -40g drożdży.

    Ciasto podstawowe:
    -520g mąki pszennej,
    -0,5 łyżki soli,
    -1 jajko.

    Ciasto maślane:
    -200g masła.

    Dodatkowo:
    -400g nutelli,
    -1 jajko.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki Ciasto

Rogaliki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na pół godziny.
  • 2. Ciasto podstawowe:
    Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, dodajemy jajko i zaczyn. Wyrabiamy około 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

  • 3. Ciasto maślane:
    W tym czasie masło wkładamy do miski i miksujemy. Masę maślaną przekładamy na folię do żywności, przykrywamy następnym płatem folii i wałkujemy na prostokąt około 1cm (mniej więcej 20x10cm). Odstawiamy do lodówki.
  • 4.
    Przygotowanie:
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i wałkujemy w kształt kwadratu o grubości 1cm. Na środek ciasta podstawowego wykładamy ciasto maślane, formujemy w kopertę i wałkujemy. Długość musi być 3 razy większa niż szerokość. Po rozwałkowaniu składamy na trzy części, wkładamy do reklamówki i pozostawiamy w lodówce przez 6 godzin.
    Czynność wałkowania powtarzamy około 5 razy. Zajmie nam to mniej więcej 3 dni.

  • 5. Formowanie:
    Ciasto przekładamy na stolnicę, wałkujemy w prostokąt o grubości 2mm. Z ciasta wycinamy trójkąty, na każdy wykładamy około 1 łyżeczkę nutelli zawijamy w rogalik, zaczynając od szerszej części.
  • 6. Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim rogaliki. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Smacznego ;)

Porady

Ważne jest, by nie zagniatać połączonego ciasta podstawowego i maślanego. Ciasto jedynie składamy na 3 części i wałkujemy, powtarzając te czynności 5 razy. Zagniecenie ciasta spowoduje, że wypieki nie będą rosły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować