250 - 300 g mąki
20 g świeżych drożdży
2 żółtka
125 ml ciepłego mleka
80 g cukru
szczypta soli
80 g roztopionego, przestudzonego masła
cukier waniliowy
małe opakowanie Nutelli
Rogaliki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy żółtka. Następnie wlewamy drożdżowy zaczyn i łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy masło. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąkę. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk.
Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
2.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, po czym dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 części. Na szerszym końcu każdego z powstałych trójkątów układamy po pół łyżeczki Nutelli. Zawijamy rogaliki. Układamy na blasze posmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między rogalikami, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Pozostawiamy 20 minut do wyrośnięcia.
3.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rogaliki pieczemy 15-20 minut
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze