Rogaliki z Nutellą

0 (0 ocen)

Puszyste, czekoladowe "małe grzeszki', skusisz się? :)

Składniki:

  • 250 - 300 g mąki
    20 g świeżych drożdży
    2 żółtka
    125 ml ciepłego mleka
    80 g cukru
    szczypta soli
    80 g roztopionego, przestudzonego masła
    cukier waniliowy
    małe opakowanie Nutelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

    Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy żółtka. Następnie wlewamy drożdżowy zaczyn i łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy masło. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąkę. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk.

    Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, po czym dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 części. Na szerszym końcu każdego z powstałych trójkątów układamy po pół łyżeczki Nutelli. Zawijamy rogaliki. Układamy na blasze posmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między rogalikami, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Pozostawiamy 20 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rogaliki pieczemy 15-20 minut
    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • 4. Źródło przepisu: http://tsumikowkuchni.blogspot.com/2013/03/rogaliki-z-nutella-raz-jeszczeb-o-s-k-i.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować