Rogaliki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pół litra mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mąki robimy zaczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy. Jajka z cukrem ucieramy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto. Dokładnie wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 8 części, każdą wałkujemy na placek i znów dzielimy na 8 części lub 12 w zależności od tego czy rogaliki mają być mniejsze czy większe.Na każdy wykładamy Nutellę, zwijamy rogaliki zaczynając od szerszej części. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy na złoto w 180 stopniach..wystudzeniu smarujemy lukrem lub polewamy polewą.
Porady
Do rogalików możemy użyć również masy kajmakowej lub ugotowanego i wystudzonego wcześniej budyniu
Komentarze