Rogaliki z nutellą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonale nadają się do porannej kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • składniki:
    pół litra mleka
    12 dag drożdży
    1 aromat waniliowy
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    kostka margaryny
    szczypta soli
    1,7 kg mąki
    słoik Nutelli

Rogaliki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nu1fhk 1. Z pół litra mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mąki robimy zaczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy. Jajka z cukrem ucieramy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto. Dokładnie wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 8 części, każdą wałkujemy na placek i znów dzielimy na 8 części lub 12 w zależności od tego czy rogaliki mają być mniejsze czy większe.Na każdy wykładamy Nutellę, zwijamy rogaliki zaczynając od szerszej części. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy na złoto w 180 stopniach..wystudzeniu smarujemy lukrem lub polewamy polewą.

Porady

Do rogalików możemy użyć również masy kajmakowej lub ugotowanego i wystudzonego wcześniej budyniu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy