Rogaliki z nutellą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dziś podzielę się z Wami rodzinnym przepisem na rogaliki z nutellą, które robi zawsze moja mama, gdy do niej przyjeżdżam. Najlepsze są jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    25 g drożdży,
    80 ml ciepłego mleka,
    3 łyżki cukru,
    szczypta soli,
    ok. 200 g mąki,
    2 jajka,
    50 g masła


    Dodatkowo:
    nutella,
    rozpuszczone masło

Rogaliki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na 2 okręgi, każdy tniemy na 16 trójkątów, smarujemy u podstawy każdego trójkąta nutellą, zwijamy w rogalika. Smarujemy rozpuszczonym masłem. Przekładamy na formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy