Rogaliki z nadzieniem piernikowym

5 (2 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rogaliki z przepysznym farszem, z resztek piernika, który został po świętach. Farsz z korzennymi przyprawami, dżemem z czerwonej porzeczki i migdałami, doprawiony rumem. To musiało się udać. Polecam taką wersję rogalików, nie tylko na święta.
Robi się je bardzo szybko. Zaraz po zagnieceniu ciasta przystępujemy do zwijania rogalików. Ciasto wyrasta w piekarniku.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    500 g mąki pszennej
    7 g drożdży suchych - 1 opakowanie
    100 ml mleka
    250 g masła
    65 g cukru pudru
    2 jajka + 1 do smarowania rogalików
    kilka kropli aromatu migdałowego
    garstka płatków migdałowych do posypania - opcjonalnie

    NADZIENIE:
    300 g piernika (upiekłam z tego przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/piernik-z-polewa-czekoladowa ) - polecam ten piernik

    150 g dżemu z czerwonej porzeczki

    50 g mielonych migdałów
    do smaku: rum, aromat migdałowy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Rogaliki z nadzieniem piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki z nadzieniem piernikowym, zakropionym rumem 1. NADZIENIE:

    Piernik kruszymy w misce, dodajemy dżem, migdały, kilka kropli aromatu migdałowego i rum do smaku. Składniki zagniatamy w misce na jednolitą masę, próbujemy i doprawiamy do smaku.
    Z powstałej masy robimy 32 kuleczki lub niewielkie wałeczki, tak jak pokazane jest na zdjęciu.

    CIASTO:

    Masło roztapiamy w rondelku. Zostawiamy do przestygnięcia.
    Mleko podgrzewamy delikatnie z cukrem pudrem.

    Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy suche drożdże, mieszamy.
    Do mąki dodajemy lekko ciepłe mleko i zarabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy jajka, a następnie stopniowo wlewamy masło. Ciasto powinno utworzyć zwartą gładką kulę.

    Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Trzy kawałki odstawiamy na bok nakrywając je ściereczką lub folią spożywczą, a czwarty kawałek rozwałkowujemy na około 3 mm.
    Dzielimy go na 8 trójkątów. Na każdy kawałek - szerszą część trójkąta, nakładamy przygotowany wcześniej farsz, zwijamy w kierunku wierzchołka trójkąta tworząc kształtny rogalik.

    Rogaliki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Przed pieczeniem rogaliki smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem, możemy posypać płatkami migdałowymi.

    Gdy mamy gotową pełną blaszkę rogalików, od razu wkładamy ją do nagrzanego do około 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut do ładnego zrumienienia.

    Z podanej proporcji wyjdą 2 blaszki rogalików, 32 sztuki.

Porady

*Zamiast dżemu z czerwonej porzeczki, możemy użyć dowolnego dżemu, który nam odpowiada smakowo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować