Rogaliki z migdałami na ricotcie

  • wyświetlono: 183 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zostało mi trochę ricotty, a że chciałam zrobić coś słodkiego, to pomyślałam sobie, że poeksperymentuję Dodałam trochę masła i mąki i wyszły całkiem fajne rogaliki. Spróbujcie

Armine Asatryan
  • 4 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na około 12-14 sztuk:
- 100g masła
- 100g ricotty
- 1 żółtko
- 100-120g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Dodatkowo 50-70g smażonych bardzo drobno posiekanych migdałów wymieszanych z 5 łyżkami cukru i płaską łyżeczką cynamonu.

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki z migdałami na ricotcie

  • 1. Zimne masło posiekać z mąką i ricottą, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Zrobić kulkę, włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować prostokąt, pokroić na trójkąty. Każdy trójkąt posypać mieszanka orzechowo- cukrową, zawinąć w rogaliki. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni, piec przez około 20-25 minut. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserna słodkorogalikiwypieki

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki serowe z powidłem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rogaliki serowe z powidłem

Dzisiaj mam dla Was niezwykle pyszne...

Rogaliki drożdżowe

Dodane przez: Paulla91

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Pyszne, puszyste i bardzo delikatne....

Rogaliki francuskie z nutellą

Dodane przez: joanna30

Rogaliki francuskie z nutellą

Rogaliki robi się wyjątkowo szybko...

rogaliki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Dwukolorowe rogaliki z marmoladą

Pyszne dwukolorowe rogaliki z...

image-22qyn5b

Dodane przez: lucyna19

Wyśmienitki - ciastka z bezą i migdałami

Kruche ciasteczka z bezą,migdałami...

rogaliki

Dodane przez: Aninka88

Serowe rogaliki z marmoladą

Pyszne półfrancuskie ciasteczka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE