Rogaliki sa naprawde przepyszne,warte wyprobowania.
1 godz. 50 min
Składniki:
570 g mąki pszennej
12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
ok 190 ml mleka
65 g masła
4 łyżeczki cukru
2 jajka
sól do smaku
ok 350 g masy makowej
Rogaliki z masą makową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładam wszystkie składniki ciasta. Jeśli używam suchych drożdży to je wsypuję, a jeśli świeżych to najpierw rozpuszczam je w mleku z cukrem i dopiero wlewam..
2.Ciasto mieszam w misce, a następnie przekładam na blat i zagniatam, aż będzie gładkie. Wkładam do miski, przykrywam i odstawiam na 1 h by wyrosło. Najlepiej w ciepłe miejsce bez przeciągów.
3.Po tym czasie wyjmuję z miski. Dzielę na 3 części
Każdy kawałek wałkuję na okrąg a następnie dzielę na 8 części (jak pizzę).
4.Na każdym trójkąciku układam nadzienie (masę makową).
Zwijam w rogaliki, czyli zawijam od szerszej części w stronę wąskiej – dziubka. Sklejam delikatnie rożki i odkładam na blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
5.Rogaliki przykrywam i odkładam aby podrosły przez ok 45 minut. Następnie piekę je ok 15-17 minut w nagrzanym do 190 C piekarniku.
Komentarze