Rogaliki z masą makową.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Rogaliki sa naprawde przepyszne,warte wyprobowania.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 570 g mąki pszennej
    12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
    ok 190 ml mleka
    65 g masła
    4 łyżeczki cukru
    2 jajka
    sól do smaku
    ok 350 g masy makowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z masą makową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładam wszystkie składniki ciasta. Jeśli używam suchych drożdży to je wsypuję, a jeśli świeżych to najpierw rozpuszczam je w mleku z cukrem i dopiero wlewam..
  • 2. Ciasto mieszam w misce, a następnie przekładam na blat i zagniatam, aż będzie gładkie. Wkładam do miski, przykrywam i odstawiam na 1 h by wyrosło. Najlepiej w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  • 3. Po tym czasie wyjmuję z miski. Dzielę na 3 części

    Każdy kawałek wałkuję na okrąg a następnie dzielę na 8 części (jak pizzę).
  • 4. Na każdym trójkąciku układam nadzienie (masę makową).
    Zwijam w rogaliki, czyli zawijam od szerszej części w stronę wąskiej – dziubka. Sklejam delikatnie rożki i odkładam na blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
  • 5. Rogaliki przykrywam i odkładam aby podrosły przez ok 45 minut. Następnie piekę je ok 15-17 minut w nagrzanym do 190 C piekarniku.

Porady

Rogaliki mozna polac lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować