Rogaliki z marmoladą lub nutellą

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo prosty przepis na rogaliki ze słodkim nadzieniem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg mąki
    2 kostki margaryny
    3 jajka
    1,5 kostki drożdży
    niepełna szklanka mleka
    3 łyżki cukru
    marmolada lub nutella (jako nadzienie)
    olejek waniliowy
    cukier puder na lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Marmolady

Rogaliki z marmoladą lub nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę zagniatamy z mąką i jajkami, dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku z 2-3 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki. Wyrabiamy ciasto.
  • 2. Stolnicę wysypujemy mąką. Kulę ciasta dzielimy na 4 części, a każdą z nich jeszcze na 3. W ten sposób uzyskujemy 12 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły, niezbyt gruby placek. Dzielimy go na 8 części tak, by powstały trójkąty. Na każdy z nich nakładamy marmoladę lub nutellę. Trójkąty zawijamy do środka, tworząc w ten sposób rogaliki.
  • 3. Pieczemy partiami w temperaturze 190 stopni około 10 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
  • 4. Po upieczeniu rogalików cukier puder mieszamy z olejkiem waniliowym i odrobiną wody. Lukrujemy rogaliki.

Porady

Dekorując rogaliki z nutellą do lukru można dodać kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować