Rogaliki z marmoladą lub nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę zagniatamy z mąką i jajkami, dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku z 2-3 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki. Wyrabiamy ciasto.
2.Stolnicę wysypujemy mąką. Kulę ciasta dzielimy na 4 części, a każdą z nich jeszcze na 3. W ten sposób uzyskujemy 12 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły, niezbyt gruby placek. Dzielimy go na 8 części tak, by powstały trójkąty. Na każdy z nich nakładamy marmoladę lub nutellę. Trójkąty zawijamy do środka, tworząc w ten sposób rogaliki.
3.Pieczemy partiami w temperaturze 190 stopni około 10 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
4.Po upieczeniu rogalików cukier puder mieszamy z olejkiem waniliowym i odrobiną wody. Lukrujemy rogaliki.
Porady
Dekorując rogaliki z nutellą do lukru można dodać kakao.
Komentarze