Rogaliki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne, drożdżowe rogaliki. Swój piękny kolor zawdzięczają dodatkowi dyni, którą uwielbiam i często wykorzystuję w kuchni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 70 dag mąki pszennej
    5 dag drożdży
    3 duże łyżki masła roślinnego
    3/4 szklanki mleka
    3-4 łyżki puree z dyni (najlepiej hokkaido,ze względu na intensywny kolor)
    3 jaja
    1/3 szklanki cukru

    gęsta marmolada do nadziewania
    jajko do posmarowania rogalików
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Marmolady

Rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/3 szklanki mleka lekko podgrzewam i dodaję pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru i mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Masło roślinne roztapiam i studzę.

    Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajka, cukier, puree i wyrośnięty zaczyn. Mieszam łyżką i dodaję ostudzone masło. Ciasto zagniatam kilka minut aż będzie elastyczne i składniki dobrze się połączą. W razie potrzeby podsypuję je odrobiną mąki. Odkładam do miski obsypanej mąką i odstawiam do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 10-15cm. Kroję go na trójkąty. Nakładam po porcji gęstej marmolady i zwijam rogaliki. Układama je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem.

    Piekę w temp . 180 st około 25 minut aż nabiorą lekko złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować