Rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie dodajemy do mąki,margaryny, jajek i cukru. Wyrabiamy jednolite ciasto, tak aby odchodziło od ręki i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, dzielimy na mniejsze części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzielimy je na trójkąty i na szerszym końcu kładziemy marmoladę bądź inną przez nas wybraną masę. Zwijamy i kładziemy na blasze wysmarowanej olejem bądź innym tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok 15min (długość pieczenia zależy od piekarnika może trwać 15min a nawet 25min trzeba samemu kontrolować czy rogaliki są upieczone).
Porady
Na sam koniec rogaliki można posypać cukrem pudrem. Zamiast marmolady można dodać inne nadzienie.
Komentarze