Rogaliki z marmoladą

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Szybki i łatwy przepis na pyszne rogaliki

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
    5 dag drożdży,
    150ml mleka,
    10 dag margaryny,
    2 jajka
    2 łyżeczki cukru,
    słoiczek marmolady
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie dodajemy do mąki,margaryny, jajek i cukru. Wyrabiamy jednolite ciasto, tak aby odchodziło od ręki i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, dzielimy na mniejsze części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzielimy je na trójkąty i na szerszym końcu kładziemy marmoladę bądź inną przez nas wybraną masę. Zwijamy i kładziemy na blasze wysmarowanej olejem bądź innym tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok 15min (długość pieczenia zależy od piekarnika może trwać 15min a nawet 25min trzeba samemu kontrolować czy rogaliki są upieczone).

Porady

Na sam koniec rogaliki można posypać cukrem pudrem. Zamiast marmolady można dodać inne nadzienie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować