Rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę podgrzewamy, aby była miękka, ale nie całkiem płynna. W osobnym naczyniu podgrzewamy mleko, wsypujemy cukier i rozkruszone drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, dodajemy margarynę oraz wyrośniętą już mieszankę mleka, cukru i drożdży. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie. Odstawić na 1 godzinę do lodówki do wyrośnięcia
3.Wyjąć wyrośnięte ciasto z lodówki, podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować na kształt koła. Koło podzielić na 4 części, następnie każdą z nich podzielić jeszcze na 3 części na kształt trójkątów. Zrobić tak z pozostałymi częściami ciasta. Nałożyć nadzienie, zwinąć i uformować na kształt rogalików. Piec w temp. 200°C przez 20 minut.
Porady
Przed pieczeniem rogaliki można posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu skórka będzie błyszcząca i chrupiąca.
Komentarze