Rogaliki z marchewką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Takie rogaliki robię mojemu synkowi i mężowi którzy bardzo je lubią jesc.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 margaryna
    20 dag marchwi
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dżem lub marmolada (słodki lub bardziej kwaskowy, jak kto lubi)
    ewentualnie trochę cukru jesli chcemy, aby rogaliki były bardziej słodkie
    cukier puder do posypania rogalików

Rogaliki z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewke oczyscic, obrać po czym umyc pod bieżącą wodą. Lekko osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia, ewentualnie cukru, startej marchewki zagniesć ciasto, dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty, nadziewac dżemem, formować rogaliki. Piec w temperaturze 200 °C na złoty kolor, 25 minut piec. Posypać cukrem pudrem l

Porady

Można rogaliki również polukrować sokiem z 1/2 cytryny z 8-10 dag cukru pudru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy