Takie rogaliki robię mojemu synkowi i mężowi którzy bardzo je lubią jesc.
25 min
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 margaryna
20 dag marchwi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dżem lub marmolada (słodki lub bardziej kwaskowy, jak kto lubi)
ewentualnie trochę cukru jesli chcemy, aby rogaliki były bardziej słodkie
cukier puder do posypania rogalików
Rogaliki z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewke oczyscic, obrać po czym umyc pod bieżącą wodą. Lekko osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia, ewentualnie cukru, startej marchewki zagniesć ciasto, dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty, nadziewac dżemem, formować rogaliki. Piec w temperaturze 200 °C na złoty kolor, 25 minut piec. Posypać cukrem pudrem l
Porady
Można rogaliki również polukrować sokiem z 1/2 cytryny z 8-10 dag cukru pudru.
Komentarze