Rogaliki z makiem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z solą oraz cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na dziesięć minut, by zaczęły pracować. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz masło. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto i odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Następnie dzielimy ciasto na dwie części, każdą wałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinamy równe koło, które kroimy na osiem trójkątów. Każdy kawałek ciasta zwijamy od najszerszego miejsca, zaginamy rogi i układamy na papierze do pieczenia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka, posypujemy sezamem lub makiem.
Pieczemy z termoobiegiem, grzanie z dołu, 190 stopni przez piętnaście minut, następnie kolejne dziesięć minut z grzaniem z góry.
Podajemy z dżemem lub serkiem kremowym, albo ulubioną szynką. ;)
Komentarze