Rogaliki z makiem i sezamem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Nie ma nic lepszego niż bułeczka prosto z pieca ze świeżym, wiejskim masłem.. ;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 łyżki miękkiego masła
    25 g świeżych drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka maku

Rogaliki z makiem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z solą oraz cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na dziesięć minut, by zaczęły pracować. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz masło. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto i odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na minimum godzinę.

    Następnie dzielimy ciasto na dwie części, każdą wałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinamy równe koło, które kroimy na osiem trójkątów. Każdy kawałek ciasta zwijamy od najszerszego miejsca, zaginamy rogi i układamy na papierze do pieczenia.

    Smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka, posypujemy sezamem lub makiem.

    Pieczemy z termoobiegiem, grzanie z dołu, 190 stopni przez piętnaście minut, następnie kolejne dziesięć minut z grzaniem z góry.

    Podajemy z dżemem lub serkiem kremowym, albo ulubioną szynką. ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy