PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Rogaliki z makiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/69/2512f1ab1fb2cd94cf552da5404d9786e87a9969.jpeg1280850http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rogaliki-z-makiem-8
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
180 g śmietany 18%
1 jajko
dodatkowo: Jajko + łyżka mleka + suchy mak
Sposób przygotowania przepisu:
Rogaliki z makiem
1.
Podgrzać mleko, dodać cukier i drożdże. Odstawić aż się spieni. Suche składniki wymieszać, dodać mieszamy najlepiej zrobić to hakiem robota, nie przerywając mieszania doda jajko wymieszane ze śmietaną, oraz wlać mleko z drożdżami. Wyrobić najlepiej hakiem aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto uformować w kulę, na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować duże koło, które pokroić na 12 trójkątów. Formować rogaliki, zwijając od podstawy trójkąta, nadać im kształt rogala. Ułozyć na blasze i i wstawić do piekarnika nagrzanego do 25 stopni C na ok 15 minut . Po 15 minutach blachę wyjąć z piekarnika i nagrzać piekarnik do 180 st C. Rogale posmarować rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka i posypać suchym makiem. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 – 20 minut aż rogaliki będą rumiane.
Porady
Oczywiście ciasto można wyrobić ręką, ale trwa to dłużej.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze