Rogaliki z makiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Są takie zwykłe, wytrawne jakie czasami można kupić w sklepie.

  • 45 min

Składniki:

  • 100 ml letniego mleka
    1 łyżeczka cukru
    7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży
    500 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki soli
    180 g śmietany 18%
    1 jajko
    dodatkowo: Jajko + łyżka mleka + suchy mak

Rogaliki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać mleko, dodać cukier i drożdże. Odstawić aż się spieni. Suche składniki wymieszać, dodać mieszamy najlepiej zrobić to hakiem robota, nie przerywając mieszania doda jajko wymieszane ze śmietaną, oraz wlać mleko z drożdżami. Wyrobić najlepiej hakiem aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto uformować w kulę, na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować duże koło, które pokroić na 12 trójkątów. Formować rogaliki, zwijając od podstawy trójkąta, nadać im kształt rogala. Ułozyć na blasze i i wstawić do piekarnika nagrzanego do 25 stopni C na ok 15 minut . Po 15 minutach blachę wyjąć z piekarnika i nagrzać piekarnik do 180 st C. Rogale posmarować rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka i posypać suchym makiem. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 – 20 minut aż rogaliki będą rumiane.

Porady

Oczywiście ciasto można wyrobić ręką, ale trwa to dłużej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy