Rogaliki z kremem

4.96 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis przyniosła moja 8-letnia córeczka ze szkoły. Od tego czasu wspólnie je pieczemy.Są pyszne, a co ważne, szybko się je robi.

Składniki:

  • ● 1/2 litra mleka
    ● 10 dag drożdży
    ● 1 cukier waniliowy
    ● 3/4 szklanki cukru
    ● 5 jajek
    ● 3/4 kostki margaryny
    ● szczypta soli
    ● 1,5 kg mąki
    ● krem czekoladowy
Wystaw ocenę:

4.96 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki z kremem 1. Z 1/2 litra mleka, drożdży,
    4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru robimy
    rozczyn. Pozostawiamy
    do wyrośnięcia.
  • Rogaliki z kremem 2. Margarynę rozpuszczamy.
    Jajka z cukrem ucieramy mikserem.
    Do naczynia wsypujemy
    mąkę, dodajemy rozczyn
    i pozostałe składniki. Wyrabiamy
    ciasto (ja wyrabiam mikserem
    z końcówką do ciast).
  • Rogaliki z kremem 3. Ciasto wykładamy na stolnicę
    i dzielimy na 8 części.
    Każdą część rozwałkowujemy
    i znowu dzielimy na 8
    części. Na każdą część nakładamy
    krem czekoladowy
    i zwijamy rogaliki.
  • 4. Blaszkę wykładamy papierem
    do pieczenia, układamy
    rogaliki i smarujemy roztrzepanym
    jajkiem. Pieczemy na złoty
    kolor w temperaturze 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować