Rogaliki z konfirurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru.
2.Jajka roztrzepujemy z resztą cukru i cukrem waniliowym.
3.Mąkę siekamy z miękką margaryną.
4.Rozrobione drożdże i jajka wlewamy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy na około 2 godziny do lodówki.
5.Po tym czasie ciasto dzielimy na sześć części. Każdą wałkujemy i dzielimy na 8 trójkątów jak pizzę.
6.Na każdy trójkąt kładziemy łyżeczkę konfitury i zawijamy kształtując rogalik.Gotowe układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut.
7.Gotowe i przestudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze