Rogaliki z konfirurą

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bardzo szybko znikają.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    3/4 kostki margaryny
    5 dag drożdży
    1/2 szkl mleka
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    2 jajka
    ulubiona konfitura
    cukier puder do posypania

Rogaliki z konfirurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru.
  • 2. Jajka roztrzepujemy z resztą cukru i cukrem waniliowym.
  • 3. Mąkę siekamy z miękką margaryną.
  • 4. Rozrobione drożdże i jajka wlewamy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy na około 2 godziny do lodówki.
  • 5. Po tym czasie ciasto dzielimy na sześć części. Każdą wałkujemy i dzielimy na 8 trójkątów jak pizzę.
  • 6. Na każdy trójkąt kładziemy łyżeczkę konfitury i zawijamy kształtując rogalik.Gotowe układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut.
  • 7. Gotowe i przestudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast konfitury można użyć kremu czekoladowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy