Rogaliki z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy i rozcieramy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.Odstawiamy na 10 minut by drożdże zaczęły pracować .
Następnie wsypujemy mąkę do miski. Margarynę roztapiamy i studzimy. Wlewamy do mąki dodając 1 jajko.
Wyrabiamy a pod koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie swobodnie odchodzić od miski.
Odstawiamy na 30 minut by ciasto podwoiło swą objętość.
Międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe cząstki.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnice i dzielimy na 4 części.
Wałkujemy i kroimy na trójkąty.
2.Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnice i dzielimy na 4 części.
Wałkujemy i kroimy na trójkąty.
3.Nakładamy po kawałku jabłka posypujemy cynamonem i zwijamy w rulonik tworząc rogalik.
4.Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem , a następnie posypujemy cukrem i cynamonem.
Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut.
5.Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe z kubkiem mleka.
Mikołaj lat 8 . Jest uczniem I klasy i chętnie przygotowuje słodkości z moją pomocą . Gra w piłkę nożną na ogrodzie , a ostatnio klub Borussii jest jego pasją.
Komentarze