Krucho-drożdżowe rogaliki z kwaskowym dżemem z pigwy i crèmem pâtissière.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
proporcje na około 70 rogalików
ciasto:
1 kg mąki typ 450
400 g masła
2 szklanki kwaśnej śmietany 30%
100 g drożdży
szklanka cukru
4-5 żółtek z kurzych jaj
szczypta soli
opcjonalnie ulubiony aromat np. waniliowy
crème pâtissière
3/4 litra mleka
2 budynie śmietankowe lub po 40 g skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej
7 żółtek z kurzych jaj
szklanka cukru
ziarna z laski wanilii
100 g masła
Rogaliki z dżemem pigwowym i crèmem pâtissière - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy śmietanę, żółtka, miękkie masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
2.W czasie, gdy ciasto wyrasta robimy krem. Do garnka wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i wanilię, ucieramy trzepaczką rózgową. Następnie wsypujemy skrobię i ponownie mieszamy. Do masy wlewamy mleko i znowu dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy na ogniu i ciągle mieszając gotujemy masę budyniową. Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Krem odstawiamy do wystudzenia.
3.Na posypaną mąką stolnicę wykładamy porcję ciasta. Rozwałkowujemy je w kształt koła. Za pomocą radełka dzielimy je na 8 trójkątów.
4.Na każdy trójkąt wykładamy porcję kremu i dżemu. Zawijamy rogaliki.
5.Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170- 180 stopniach C, do uzyskania złotobrązowego koloru.
6.Gotowe rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze