Rogaliki z czekoladą i nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy, zalewamy połową ciepłego mleka, wsypujemy łyżkę cukry oraz dwie łyżki mąki, odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły. Do zaczynu dodajemy pokrojone miękkie masło, resztę cukru oraz cukier waniliowy, jajka, mąkę, oraz szczyptę soli a także otarta skórkę z pomarańczy (przed otarciem pomarańcze parzymy w gorącej wodzie) i kilka kropli aromatu pomarańczowego, powoli wyrabiamy ciasta dolewając stopniowo mleko. Wyrabiamy ciasto dość długo aby było gładkie. Formujemy kulę, opruszamy mąką i umieszczamy w misce nakrywając ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto ładnie nam wyrośnie wykładamy na stolnice i jeszcze przez chwile zagniatamy. Dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 26 cm i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym nakładamy po łyżeczce czekolady i zwijamy rogalika. Jajko roztrzepujemy razem z łyżka gęstej śmietany i kilkami kroplami olejku pomarańczowego, tak aby się składniki połączyły. Smarujemy każdego rogalika, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni prze ok 25 min do czasu aż się ładnie zrumienią.
Komentarze