ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

4.5 (175 ocen)

Rogaliki idealne do popołudniowej kawki.

Składniki:

  • Ciasto:
    -2,5 szklanki mąki pszennej
    -1/4 szklanki cukru
    -1/3 szklanki mleka
    -2 jajka
    -10g drożdży suchych/ 20g świeżych
    -1 op cukru waniliowego
    -2łyżki śmietany 18%
    -120g roztopionego masła

    Nadzienie:
    -Czekolada (może być kostka bądź nutella)

    Dodatkowo:
    -1 rozkłócone jajko z łyżką mleka (do smarowania rogalików)
    -cukier (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w letnim mleku, odstawiamy na 15min.
    Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy rozpuszczone drożdże, roztopione masło, i wbijamy jaja.
    Mieszamy, następnie zagniatamy ciasto.
    Przykrywamy ścierką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok 30min.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie część. Każdą z porcji rozwałkowujemy na okrągły placek grubości ok 0,5cm.
    Placek dzielimy na 8 części. Na każdy trójkącik kładziemy posiekane kawałki czekolady bądź smarujemy nitellą. Zwijamy trójkącik dosyć ściśle od najszerszej strony do szpica, formujemy rogaliki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem, posypujemy brązowym cukrem lub kryształem.
    Pieczemy ok 15-20 min w temp. 200st C. aż rogaliki pięknie się zarumienią.

Porady

Upieczone rogaliki można po upieczeniu opruszyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować