Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w letnim mleku, odstawiamy na 15min.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy rozpuszczone drożdże, roztopione masło, i wbijamy jaja.
Mieszamy, następnie zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ścierką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok 30min.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie część. Każdą z porcji rozwałkowujemy na okrągły placek grubości ok 0,5cm.
Placek dzielimy na 8 części. Na każdy trójkącik kładziemy posiekane kawałki czekolady bądź smarujemy nitellą. Zwijamy trójkącik dosyć ściśle od najszerszej strony do szpica, formujemy rogaliki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem, posypujemy brązowym cukrem lub kryształem.
Pieczemy ok 15-20 min w temp. 200st C. aż rogaliki pięknie się zarumienią.
Porady
Upieczone rogaliki można po upieczeniu opruszyć cukrem pudrem.
Komentarze