Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie rozczynu: Drożdże zasypać cukrem, wymieszać razem z mąką. Dodać ciepłe mleko i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Białka ubić na sztywno. Mąkę przesiać i dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, ubite białka i mleko. Wyrobić. Pod koniec dodać margarynę i jeszcze raz wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na okrągły cienki placek pociąć na 8 trójkątów, na każdy poukładać po 2 kostki czekolady i zwijać w rogaliki. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszkę i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Piec 20 minut w temp. 200 S c.
Smacznego
Komentarze