Rogaliki z chałwą, bydyniem czekoladowym i pomadą kakaową

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

To pyszne urozmaicenie jadłospisu. Można je z powodzeniem spakować do pracy jako drugie śniadanie.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1szklanka=250 ml
    Składniki
    Ciasto:
    200 g masła
    600 mąki pszennej
    3/4 szklanki śmietany 12%
    35 g świeżych drożdży
    2 jajka
    2 łyżki cukru pudru

    Farsz:
    2 szklanki mleka 3,2%
    2 żółtka
    1,5 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem
    Około 200 gram chałwy waniliowej
    Ponadto:
    Jajko
    Łyżeczka kakao
    2 łyżki sezamu białego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Rogaliki z chałwą, bydyniem czekoladowym i pomadą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj farsz. 1,5 szklanki mleka zagotuj. Resztę rozmieszaj dokładnie z żółtkami i proszkiem budyniowym. Mieszankę wlej szybko do wrzącego mleka stale mieszając. Odstaw do przestudzenia.
  • 2. Przygotuj ciasto. Śmietanę rozmieszaj z drożdżami, cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę posiekaj dokładnie z masłem. Dodaj jajka, wyrośnięty rozczyn i zagnieć dokładnie ciasto wyrabiają je około 10-15minut. Następnie przełóż je do miseczki, przykryj ściereczką i przełóż na kilka godzin w chłodne miejsce . Po tym czasie rozwałkuj ciasto dość cienko i wykrawaj trójkąty. Na każdy nakładaj porcje pozkruszonej chałwy i budyniu. Zwijaj formując rogaliki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z kakaem. Posyp sezamem. Piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować