Rogaliki z chałwą, bydyniem czekoladowym i pomadą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj farsz. 1,5 szklanki mleka zagotuj. Resztę rozmieszaj dokładnie z żółtkami i proszkiem budyniowym. Mieszankę wlej szybko do wrzącego mleka stale mieszając. Odstaw do przestudzenia.
2.Przygotuj ciasto. Śmietanę rozmieszaj z drożdżami, cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę posiekaj dokładnie z masłem. Dodaj jajka, wyrośnięty rozczyn i zagnieć dokładnie ciasto wyrabiają je około 10-15minut. Następnie przełóż je do miseczki, przykryj ściereczką i przełóż na kilka godzin w chłodne miejsce . Po tym czasie rozwałkuj ciasto dość cienko i wykrawaj trójkąty. Na każdy nakładaj porcje pozkruszonej chałwy i budyniu. Zwijaj formując rogaliki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z kakaem. Posyp sezamem. Piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni
Komentarze