Rogaliki z budyniem i truskawkami

4.48 (154 ocen)

Pyszne rogaliki z budyniem i truskawkami.Bardzo miękkie i delikatne.Polecam !

Składniki:

  • składniki (około 20 szt rogalików) :

    3/4 szklanki ciepłego mleka
    3 jajka
    45-50g świeżych drożdży
    120g masla
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    4 szklanki mąki

    Składniki nadzienie :

    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    100g świeżych truskawek

    Składniki dodatkowe :

    migdały płatki
    1 roztrzepane jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1.
    Do kubka wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz wrzuć pokruszone drożdże. Dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj składniki i pozostaw aby powstał rozczyn. Do pozostałego mleka wsyp cukier i dodaj pokrojoną masło. Postaw na wolnym ogniu i delikatnie pogrzej tak aby margaryna i cukier się rozpuściły. Wbij jajka i wymieszaj całość. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie, wlej rozczyn i mleko z margarynę i jajkiem. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscy przez 40-50 minut.

  • 2. Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.

    i.
  • 3. Truskawki opłukaj i potnij na mniejsze kawałki.

  • 4. Ciasto podziel na 3 części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części.
    Na każdą szerszą cześć trójkąta połóż budyń a na niego kawałki truskawek. Zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować