Rogaliki z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do kubka wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz wrzuć pokruszone drożdże. Dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj składniki i pozostaw aby powstał rozczyn. Do pozostałego mleka wsyp cukier i dodaj pokrojoną masło. Postaw na wolnym ogniu i delikatnie pogrzej tak aby margaryna i cukier się rozpuściły. Wbij jajka i wymieszaj całość. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie, wlej rozczyn i mleko z margarynę i jajkiem. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscy przez 40-50 minut.
2.Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
i.
3.Truskawki opłukaj i potnij na mniejsze kawałki.
4.Ciasto podziel na 3 części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części.
Na każdą szerszą cześć trójkąta połóż budyń a na niego kawałki truskawek. Zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze