Miękki rogaliki ,które podbijają serca i podniebienia dzieci ...i nie tylko .
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki
75 g masła
3 jajka
25 g drożdży
5 łyżek cukru
0,5 łyżeczki soli
200 ml mleka
1 budyń śmietankowy ugotowany wg.przepisu na opakowaniu
sezam do posypania
Rogaliki z budyniem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże włożyć do kubka, wlać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Do reszty ciepłego mleka dodać pokrojone w kosteczkę masło i delikatnie podgrzać (ma być lekko ciepłe).
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Zrobić w środku wgłębienie, wlać rozczyn z drożdży i zacząć mieszać delikatnie składniki. Dodać jajka, następnie stopniowo wlewać lekko ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.
Ciasto wyrabiać w misce . Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
2.Ciasto rozwałkować na długość dłoni .
Ugotowany wystudzony budyń nakładać porcjami na ciasto i zwinąć niby pierogi .Końce ponacinać i uformować rogaliki.
3.Formujemy rogaliki .
4.Rogaliki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem .
Komentarze