Rogaliki z budyniem i sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miękki rogaliki ,które podbijają serca i podniebienia dzieci ...i nie tylko .

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki
    75 g masła
    3 jajka
    25 g drożdży
    5 łyżek cukru
    0,5 łyżeczki soli
    200 ml mleka
    1 budyń śmietankowy ugotowany wg.przepisu na opakowaniu
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Rogaliki z budyniem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki z budyniem 1. Drożdże włożyć do kubka, wlać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
    Do reszty ciepłego mleka dodać pokrojone w kosteczkę masło i delikatnie podgrzać (ma być lekko ciepłe).
    Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Zrobić w środku wgłębienie, wlać rozczyn z drożdży i zacząć mieszać delikatnie składniki. Dodać jajka, następnie stopniowo wlewać lekko ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.
    Ciasto wyrabiać w misce . Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  • Rogaliki z budyniem 2. Ciasto rozwałkować na długość dłoni .
    Ugotowany wystudzony budyń nakładać porcjami na ciasto i zwinąć niby pierogi .Końce ponacinać i uformować rogaliki.
  • Rogaliki z budyniem 3. Formujemy rogaliki .
  • Rogaliki z budyniem 4. Rogaliki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem .
  • Rogaliki z budyniem 5. Piec w piekarniku w temp 180'C,przez ok 20 min

Porady

Nadzienie można dać wg.uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować