Wzorowałam się na rogalach marcińskich, popularnych rogalach w Poznaniu. Nie są to identyczny rogale, ale równie bardzo smaczne. Może i Wam posmakują, serdecznie polecam.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Rozczyn:
50 g świeżych drożdży
1,5 łyżki cukru
4 łyżki mąki
100 ml mleka
Ciasto:
600 g mąki
200 ml mleka
2 jajka
100 g cukru
100 g masła
Nadzienie:
300 g białego maku
100 g migdałów
100 g włoskich orzechów
100 g jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki otrąb owianych
olejek migdałowy
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki mleka
Rogaliki z białym makiem,orzechami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn:
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i rozetrzeć. Dodać letnie mleko, wymieszać. Na konic wsypać mąkę, wymieszać aby nie było grudek i zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
2.Na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyjąć masło, można pokroić na kawałki,żeby szybciej zmiękło.
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać cukier, roztrzepane jajka i rozczyn. Wstępnie wymieszać. Dodać letnie mleko i połączyć z resztą składników.
3.Ciasto wstępnie zagnieść. Następnie dodawać po jednym kawałku masła i wyrabiać aż się wchłonie. I dodawać następny kawałek. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
4.Do osobnej misek przełożyć orzechy, migdały i mak. Zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut.
Migdały odcedzić i przelać zimną i zdjąć skórkę. Orzechy i mak odcedzić. Przełożyć do wysokiego naczynia o płaskim dnie, dodać migdały.
5.Zmiksować ręcznym mikserem. Dodać cukier puder,jogurt i otręby. Po raz kolejny zmiksować. ( Składniki nadzienia można również dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa, moja niestety padła i musiałam improwizować). Dodać olejek migdałowy i po raz ostatni zmiksować.
6.Ciasto podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na duży placek. Wycinać trójkąty z ciasta i dosyć obficie posmarować każdy nadzieniem. Rolować od szerszej strony ku węższej. Układać w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 30 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
7.Wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika i piec około 15 minut do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na kratce.
Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier i udekorować nim rogaliki. Można posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!
Komentarze