Rogaliki z białym makiem,orzechami i migdałami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wzorowałam się na rogalach marcińskich, popularnych rogalach w Poznaniu. Nie są to identyczny rogale, ale równie bardzo smaczne. Może i Wam posmakują, serdecznie polecam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Rozczyn:
    50 g świeżych drożdży
    1,5 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    100 ml mleka
    Ciasto:
    600 g mąki
    200 ml mleka
    2 jajka
    100 g cukru
    100 g masła
    Nadzienie:
    300 g białego maku
    100 g migdałów
    100 g włoskich orzechów
    100 g jogurtu naturalnego
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki otrąb owianych
    olejek migdałowy
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki gorącej wody
    Dodatkowo:
    1 jajko
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciastka

Rogaliki z białym makiem,orzechami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:
    Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i rozetrzeć. Dodać letnie mleko, wymieszać. Na konic wsypać mąkę, wymieszać aby nie było grudek i zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • mąka i jajko 2. Na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyjąć masło, można pokroić na kawałki,żeby szybciej zmiękło.
    Do dużej miski przesypać mąkę, dodać cukier, roztrzepane jajka i rozczyn. Wstępnie wymieszać. Dodać letnie mleko i połączyć z resztą składników.
  • 3. Ciasto wstępnie zagnieść. Następnie dodawać po jednym kawałku masła i wyrabiać aż się wchłonie. I dodawać następny kawałek. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • nadzienie 4. Do osobnej misek przełożyć orzechy, migdały i mak. Zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut.
    Migdały odcedzić i przelać zimną i zdjąć skórkę. Orzechy i mak odcedzić. Przełożyć do wysokiego naczynia o płaskim dnie, dodać migdały.
  • 5. Zmiksować ręcznym mikserem. Dodać cukier puder,jogurt i otręby. Po raz kolejny zmiksować. ( Składniki nadzienia można również dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa, moja niestety padła i musiałam improwizować). Dodać olejek migdałowy i po raz ostatni zmiksować.
  • pokroić ciasto 6. Ciasto podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na duży placek. Wycinać trójkąty z ciasta i dosyć obficie posmarować każdy nadzieniem. Rolować od szerszej strony ku węższej. Układać w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 30 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  • 7. Wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika i piec około 15 minut do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na kratce.
    Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier i udekorować nim rogaliki. Można posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować