Rogaliki z białym makiem,orzechami i migdałami

  • wyświetlono: 106 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wzorowałam się na rogalach marcińskich, popularnych rogalach w Poznaniu. Nie są to identyczny rogale, ale równie bardzo smaczne. Może i Wam posmakują, serdecznie polecam.

20191005_083333
  • 26 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Rozczyn:
50 g świeżych drożdży
1,5 łyżki cukru
4 łyżki mąki
100 ml mleka
Ciasto:
600 g mąki
200 ml mleka
2 jajka
100 g cukru
100 g masła
Nadzienie:
300 g białego maku
100 g migdałów
100 g włoskich orzechów
100 g jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki otrąb owianych
olejek migdałowy
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki z białym makiem,orzechami i migdałami

  • 1. Rozczyn:
    Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i rozetrzeć. Dodać letnie mleko, wymieszać. Na konic wsypać mąkę, wymieszać aby nie było grudek i zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • mąka i jajko2. Na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyjąć masło, można pokroić na kawałki,żeby szybciej zmiękło.
    Do dużej miski przesypać mąkę, dodać cukier, roztrzepane jajka i rozczyn. Wstępnie wymieszać. Dodać letnie mleko i połączyć z resztą składników.
  • 3. Ciasto wstępnie zagnieść. Następnie dodawać po jednym kawałku masła i wyrabiać aż się wchłonie. I dodawać następny kawałek. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • nadzienie4. Do osobnej misek przełożyć orzechy, migdały i mak. Zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut.
    Migdały odcedzić i przelać zimną i zdjąć skórkę. Orzechy i mak odcedzić. Przełożyć do wysokiego naczynia o płaskim dnie, dodać migdały.
  • 5. Zmiksować ręcznym mikserem. Dodać cukier puder,jogurt i otręby. Po raz kolejny zmiksować. ( Składniki nadzienia można również dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa, moja niestety padła i musiałam improwizować). Dodać olejek migdałowy i po raz ostatni zmiksować.
  • pokroić ciasto6. Ciasto podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na duży placek. Wycinać trójkąty z ciasta i dosyć obficie posmarować każdy nadzieniem. Rolować od szerszej strony ku węższej. Układać w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 30 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  • 7. Wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika i piec około 15 minut do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na kratce.
    Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier i udekorować nim rogaliki. Można posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty Czwartekbakaliekarnawałboże narodzeniedo kawybiały mak

Komentarze

Podobne przepisy

rogale z czekoladarogale z czekolada

Dodane przez: Bożena Z.

Krucho-drożdżowe rogaliki z białą czekoladą

smaczne, słodkie i kuszace:)...

Rogaliki twarogowe z białą czekoladą

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Rogaliki twarogowe z białą czekoladą

Smaczne i szybkie w przygotowaniu,...

image-22qyn5b

Dodane przez: lucyna19

Wyśmienitki - ciastka z bezą i migdałami

Kruche ciasteczka z bezą,migdałami...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciastka z makiem i marmoladą

A tu propozycja, prosta i łatwa...

Świateczne rogaliki z makiem

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Świateczne rogaliki z makiem

Świąteczne rogaliki z makiem są...

baletki

Dodane przez: klementynka

baletki-biszkoptowe ciasteczka z makiem i...

Upieczenie takich ciastek w domu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE