Rogaliki Z Białym Makiem I Lukrem Pomarańczowym

  • wyświetlono: 90 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mięciutkie i słodkie rogaliki z białym makiem, idealnie wpasują się na podwieczorek lub do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Są mięciutkie i po prostu pyszne i znikają w oka mgnieniu ;)

gotowanietoproste
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 25-35 rogalików:

300 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
1 żółtko kl L
parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie )
1/2 szklanki letniego mleka
szczypta soli
1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki
40 ml oleju lub roztopionego masła

nadzienie:
100 g białego maku mielonego
3 łyżki miodu
40 ml wody
1 białko kl L
orzechy, rodzynki drobno posiekane (ewentualnie)
esencja migdałowa lub cukier migdałowy
lukier pomarańczowy:
odrobina soku z pomarańczy oraz startej skórki
cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki Z Białym Makiem I Lukrem Pomarańczowym

  • 1. Nadzienie

    1. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i esencje migdałową.
    2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki.



    Ciasto

    3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia.
    4. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz cukier.
    5. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło.
    Odstawiamy je na 40 min do podwojenia objętości.
    6. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
    Koło dzielimy na 8 części.
    Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )

    Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 min.

    Po wystudzeniu możemy polukrować rogaliki. Smacznego !!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Drozdzowe rogalikina drożdżachz bakaliamilukier pomarańczowybiały makdrobny wypiekrogaliki z białym makiemz lukrem pomarańczowym

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Dodane przez: akrobatka22

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Wyborne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego...

rogaliki

Dodane przez: dusiowa

Rogaliki z makiem

pyszne rogaliki dla dzieci

makowiec z białym makiem

Dodane przez: Beata12

Makowiec z białym makiem

Nigdy nie jadłam białego maku postanowiłam...

image-12157r3

Dodane przez: W kuchni Danusi

TORT POMARAŃCZOWY Z MANGO I KREMEM POMARAŃCZOWYM...

Tort upieczony na bazie biszkoptu...

Kruche rogaliki z makiem

Dodane przez: edytaha

Kruche rogaliki z makiem

Do rogalików wykorzystałam resztę...

Rogaliki z makiem i bakaliami

Dodane przez: zzewa

Rogaliki z makiem i bakaliami

Pyszne idealne na jesienną pogodę

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE