Rogaliki szarlotki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon jabłek rozpoczęty, propozycja na dziś to rogaliki z jabłkiem i cynamonem

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 g masła
    2 jajka
    szczypta soli
    50 g drożdży
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    5 jabłek
    cynamon
    cukier puder

Rogaliki szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka należy zetrzeć na tarce oczka, podsypać cukrem następnie wycisnąć sok. wymieszać z cynamonem. (ilość cynamonu według uznania)
  • 2. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.
  • 3. Mąkę siekamy z zimnym masłem, robimy kopczyk i dołek wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz drożdże. Zagniatamy ciasto.
  • 4. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy na cztery części i każdą z nich wałkujemy tak aby miało kształt okręgu. Koło dzielimy na 8 części, nakładamy nadzienie i zwijamy rogalika. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Porady

Nadzienie możemy modyfikować np. marmolada, jagody, jeżyny itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy