Rogaliki śniadaniowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszne rogaliki śniadaniowe dużo lepsze niż z piekarni.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Rozczyn:
    1 opakowanie suszonych drożdży
    1 łyżka cukru
    50 ml letniego mleka
    2 łyżki mąki wrocławskiej

    Ciasto właściwe:
    500 g mąki wrocławskiej
    2 żółtka
    1 białko
    80 g miękkiego masła
    1 łyżeczka soli
    200 ml letniego mleka

    Dodatkowo:
    1 jajko
    Mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Rogaliki śniadaniowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, drożdże i 2 łyżki mąki rozmieszać w 50 ml letniego mleka i przykryć na 15 minut. Aż rozczyn ruszy.
  • 2. Rozczyn i resztę składników na ciasto włożyć do misy i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • 3. Po upływie godziny podzielić ciasto każde o wadze około 70 g.
  • 4. Każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko i zacząć zwijać w rulonik. Końce zawinąć do środka formując rogalik. Wyłożyć je na blaszkę z papierem do pieczenia.
  • 5. Przykryć rogaliki na 10 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować rogaliki roztrzepanym białkiem i posypać makiem.
  • 6. Piec rogaliki w 180 stopni góra-dół 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować