ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE Z KREMEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

PYCHA!

  • 2 godz.

Składniki:

  • PRZEPIS NA 32 ROGALIKI.

    3 szklanki mąki,
    250 g margaryny,
    szklanka gęstej śmietany 18%,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    krem typu "Nutella" (ja kupiłam w Biedronce),
    1-2 żółtka.

Rogaliki półfrancuskie z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto.
    Zawijam w folię i wkładam do lodówki na około 1 godzinę.
    Blat oprószam mąką.
    Połowę ciasta rozwałkowuję tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . Koło przecinam na połowę. Każdą połowę przecinam na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów.
    Na każdy trójkąt nakładam po łyżeczce nadzienia i zwijam począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo robię z resztą ciasta.
    Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, każdy smaruję rozmąconym jajkiem.
    Rogaliki piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy