Rogaliki półfrancuskie śmietankowe

4.5 (151 ocen)

  • 5 min

Rogaliki są pyszne i smakują bardzo dobrze do kawy.

  • 5 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    22,5 dag masła
    1 jajo + 2 żółtka
    5 łyżek śmietany
    dżem
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki półfrancuskie śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać jajo + żółtka, śmietanę, zarobić ciasto. Ciasto zostawić na parę godzin (może być w lodówce). Ciasto rozwałkować na placki w kształcie koła i dzielimy na wycinki (trójkąty). Na środek każdego wycinka nakładać łyżeczką dżem. Zawijać ciasto ciasno począwszy od podstawy wycinka. Formować rogaliki. Piec 15-20 min na blaszce. Posypać cukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować