Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Z połowy podgrzanego mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn kiedy podwoi objętość wlać do mąki.
2.Roztopić 1 łyżkę tłuszczu wlać do rozczynu,roztrzepać żółtka i jajko również wlać do rozczynu dodać resztę ciepłego mleka .
3.Wyrabiać ciasto podbijając aż powstanie gładkie ciasto,pozostawic do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
4.Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnice podsypaną mąką żeby nie kleiło się.
Teraz wykonanie będzie wyglądało jak ciasta francuskiego.
1.Rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm,na 2/3 powierzchni prostokąta smarować ciasto miękką margaryną(wziąć ok 1/3 margaryny)
2.Złożyć ciasto na 3 części (tzw.kopertę)tak,aby część nie natłuszczona do weszła do środka ,zlepić brzegi palcami naciskając na nie,wałkować w jednym kierunku.
3.Ciasto smarować i wałkować pozostałym tłuszczem,bez przerw nie studząc go jeszcze dwa razy(razem wałkować 3 razy)
4.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
5.Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm(mocno rośnie podczas pieczenia) wykrawać trójkąty na jednym z boków układać nadzienie zawijać w kształt rogala.
5.Posmarować białkiem,posypać cukrem i układać na blaszce.
6.Piec w temp.180°C na złoty kolor.
Porady
mąki może być mało, także należy jej dodawać tyle aby ciasto nie było lejące.
Komentarze