Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z nadzieniem

  • wyświetlono: 919 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

wyglądają i smakują niesamowicie! Przepis dostałam od mamy. Te rogaliki to jej specjalność!

Składniki

Ciasto:
4 szkl. mąki
3 łyżki cukru
2 żółtka+1 jajko
1,5 szkl.mleka
3 dag drożdży
1 łyżka tłuszczu
15 dag margaryny do przełożenia
Masa:
Wg uznania co kto lubi:
-krem czekoladowy
-ser
-dżem

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z nadzieniem

  • 1. 1.Z połowy podgrzanego mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn kiedy podwoi objętość wlać do mąki.
    2.Roztopić 1 łyżkę tłuszczu wlać do rozczynu,roztrzepać żółtka i jajko również wlać do rozczynu dodać resztę ciepłego mleka .
    3.Wyrabiać ciasto podbijając aż powstanie gładkie ciasto,pozostawic do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    4.Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnice podsypaną mąką żeby nie kleiło się.

    Teraz wykonanie będzie wyglądało jak ciasta francuskiego.

    1.Rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm,na 2/3 powierzchni prostokąta smarować ciasto miękką margaryną(wziąć ok 1/3 margaryny)
    2.Złożyć ciasto na 3 części (tzw.kopertę)tak,aby część nie natłuszczona do weszła do środka ,zlepić brzegi palcami naciskając na nie,wałkować w jednym kierunku.
    3.Ciasto smarować i wałkować pozostałym tłuszczem,bez przerw nie studząc go jeszcze dwa razy(razem wałkować 3 razy)
    4.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
    5.Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm(mocno rośnie podczas pieczenia) wykrawać trójkąty na jednym z boków układać nadzienie zawijać w kształt rogala.
    5.Posmarować białkiem,posypać cukrem i układać na blaszce.
    6.Piec w temp.180°C na złoty kolor.

Porady

mąki może być mało, także należy jej dodawać tyle aby ciasto nie było lejące.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczyla
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki półfrancuskie z kremem czekoladowym

Dodane przez: truetone

Rogaliki półfrancuskie z kremem czekoladowym

Idealne na szybką przekąskę, ciasto...

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem krówkowym

Dodane przez: Mada

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem krówkowym

Bardzo słodki podwieczorek

Drożdżowe rogaliki z serem

Dodane przez: duszek

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM

Pyszne, mięciutkie, idealne na...

image-0om2t1q

Dodane przez: wiesiołek

Rogaliki półkruche z nadzieniem

Proste w wykonaniu, zawsze się...

Rogaliki półfrancuskie.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rogaliki półfrancuskie.

Pyszne ,idealne rogaliki.

Pyszne rogaliki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rogaliki z kokosowym nadzieniem

Tak pysznych rogalików jeszcze...