Rogaliki są niezwykłe, od spodu miękkie, lekko lepiące od polewy, z wierzchu zaś słodkie i chrupiące. Ja będę je powtarzała jeszcze nie raz, z różnym nadzieniem, np z jagodami :)
Składniki:
Porcja na 16 rogalików:
nadzienie:
100 g truskawek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ciasto:
20 g świeżych drożdży
3 zaokrąglone łyżki cukru
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
50 ml oleju
Rogaliki pieczone w cynamonowej kąpieli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.nadzienie:
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić (w zależności od wielkości) na póplasterki lub ćwierćplasterki. Posypać mąką ziemniaczaną, wymieszać.
2.ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, łyżką rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać jajko, mąkę i olej, krótko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła o średnicy 31 cm, podzielić na 8 trójkątów.
Od szerzej strony trójkąta wyłożyć truskawkowe nadzienie, zawinąć na kształt rogalików.
3.polewa:
Masło wyłożyć do rondelka, dodać brązowy cukier, cukier waniliowy i cynamon, podgrzewać do rozpuszczenia składników. Rozlać na 2 części.
4.wykonanie:
Do 2 żaroodpornych naczyń o wymiarach 21x21 cm wylać do każdego z nich po ok. 1/4 części polewy, ułożyć po 8 rogalików, jeden obok drugiego, zalać po wierzchu pozostałą częścią.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do zrumienienia wierzchu, ok. 20-25 minut.
Można jeść na gorąco z gałką waniliowych lodów ale świetnie smakują też na zimno.
Komentarze