1.
Do przygotowania tych rogalików , inspiracją dla mnie był przepis Neli Rubinstein "Rogaliki morelowe". Przepis ten jednak w dużym stopniu zmieniłam.
2.
Przygotować CIASTO: mikserem połaczyć ser, miękkie masło, cukier puder, cynamon, sól, sok z cytryny i wanilię. Dodać przesiane mąki, jajko i brązowy cukier (czynności te można wykonać również malakserem). Ciasto będzie miękkie. Włożyć je co najmniej na 1 godzinę do zamrażarki (należy sprawdzać stopień stwardnienia ciasta) lub na całą noc do lodówki.
3.
Przygotować NADZIENIE: zmielone orzechy połączyć z konfiturą morelową, ciastkowymi okruchami i cynamonem.
4.
Przygotować POSYPKĘ: orzechy wymieszać z cukrem i cynamonem.
5.
Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować kulę. Rozwałkować ją na koło o średnicy ok. 26cm i grubości ok. 0,5cm. Pokroić jak tort na 6 trójkątów. Na każdym trójkącie rozsmarować ok. 1 łyżeczki nadzienia. Postąpić tak ze wszystkimi częściami ciasta.
6.
Zwinąć rogaliki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem, oprószyć posypką.
7.
Piec w temp. 180st. ok. 40-50minut.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze