Rogaliki orzechowo-morelowe

  • wyświetlono: 274 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jeżeli ktoś lubi słodkie śniadania, to zapraszam na amerykańskie rogaliki Neli Rubinstein.

Doraa
  • 24 porcje
  • Łatwy

Składniki

- CIASTO:: 1 sztuka
- ser biały mielony (użyłam "Mój ulubiony" Wieluń): 250 gramów
- masło (miękkie): 250 gramów
- cukier puder: 0.5 szklanki
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- ekstrakt waniliowy: 0.5 łyżeczki
- mąka pszenna: 250 gramów
- mąka kukurydziana: 100 gramów
- Jajko (duże): 1 sztuka
- cukier brązowy: 1 łyżka

- Nadzienie:: 1 sztuka
- orzechy włoskie (zmielone): 1 szklanka
- konfitura morelowa: 260 gramów
- okruchy z kruchych ciastek: 3 łyżki
- cynamon: 0.5 łyżeczki

- POSYPKA:: 1 sztuka
- Jajko (małe, rozmącone): 1 sztuka
- orzechy włoskie (pokrojone): 2 łyżki
- cukier brązowy: 1 łyżka
- cynamon: 0.5 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki orzechowo-morelowe

  • 1. Do przygotowania tych rogalików , inspiracją dla mnie był przepis Neli Rubinstein "Rogaliki morelowe". Przepis ten jednak w dużym stopniu zmieniłam.
  • 2. Przygotować CIASTO: mikserem połaczyć ser, miękkie masło, cukier puder, cynamon, sól, sok z cytryny i wanilię. Dodać przesiane mąki, jajko i brązowy cukier (czynności te można wykonać również malakserem). Ciasto będzie miękkie. Włożyć je co najmniej na 1 godzinę do zamrażarki (należy sprawdzać stopień stwardnienia ciasta) lub na całą noc do lodówki.
  • Rogaliki orzechowo-morelowe3. Przygotować NADZIENIE: zmielone orzechy połączyć z konfiturą morelową, ciastkowymi okruchami i cynamonem.
  • Rogaliki orzechowo-morelowe4. Przygotować POSYPKĘ: orzechy wymieszać z cukrem i cynamonem.
  • Rogaliki orzechowo-morelowe5. Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować kulę. Rozwałkować ją na koło o średnicy ok. 26cm i grubości ok. 0,5cm. Pokroić jak tort na 6 trójkątów. Na każdym trójkącie rozsmarować ok. 1 łyżeczki nadzienia. Postąpić tak ze wszystkimi częściami ciasta.
  • Rogaliki orzechowo-morelowe6. Zwinąć rogaliki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem, oprószyć posypką.
  • 7. Piec w temp. 180st. ok. 40-50minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaśniadaniekuchnia amerykańskawiosnajesieńser mielonykonfitura morelowaamerykańskie_śniadanie

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym

Dodane przez: 2milutka

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym

Puszyste ładnie listkujące się...

Rogaliki z kremem orzechowym

Dodane przez: Mienta

Rogaliki z kremem orzechowym

Niezwykle delikatne mini rogaliki...

rogaliki

Dodane przez: aga_ata

Rogaliki

Pyszne i proste w wykonaniu drożdżowe...

Rogaliki drożdżowe z masą orzechową

Dodane przez: gosiakp

Rogaliki drożdżowe z masą orzechową

Niezawodne na przyjście zapowiedzianych...

Rogaliki z nadzieniem kawowo-orzechwym

Dodane przez: Danuta z Mazur

Rogaliki z nadzieniem kawowo-orzechowym

Super rogaliki z oryginalnym nadzieniem,...

Rogaliki orzechowe z makiem

Dodane przez: juchab

Rogaliki orzechowe z makiem

Wychodzi takie coś, gdy zostają...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE