Rogaliki oreo

  • wyświetlono: 410 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Rogaliki drożdżowe w połączeniu z ciastami oreo dają pyszny smak. Od razu zaznaczam, że rozchodzą się jak świeże bułeczki:). Do rogalików polecam szklankę mleka!

Jaga85
  • 25 porcje
  • 160min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
• 500 g mąki,
• 12 dag rozpuszczonego masła,
• 1 szklanka mleka,
• 5 dag świeżych drożdży,
• 0,5 szklanki cukru,
• Szczypta soli,
• 3 jajka do ciasta,
Dodatkowo:
• Jajko do smarowania rogalików
Nadzienie oreo:
• 2 paczki ciastek oreo (po 175 gram),
• 1 łyżka oleju kokosowego,
• 1 łyżka masła,
• 1 duże jajko
WYKOŃCZENIE
• 1 łyżka mleka,
• Ok 4 łyżki cukru pudru,
• 1-2 ciasta oreo do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki oreo

  • ciasto przed wyrośnięciem1. ROGALIKI:
    W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki. Gotowy rozczyn powinien mieć konsystencję śmietanki. Tak przygotowany pozostawiamy do podrośnięcia.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, sól, jajka oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. W połowie dodajemy tłuszcz.
    Gotowe ciasto, które odchodzi od ręki przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • dodanie jajka do ciastek2. NADZIENIE:
    Ciastka przekładamy do malaksera i miksujemy. Do zmiksowanym dodajemy olej oraz masło. Na koniec całość łączymy z jajkiem. Powinna powstać „kluska” ciasta.
  • nakładanie nadzienia3. Jeśli nadzienie dobrze się nie formuje delikatnie je podgrzewamy. Pod wpływem ciepła, tłuszcz zacznie się rozpuszczać i zwiąże całość. Z gotowej masy oreo formujemy kulki. Wielkość kulek zależy od wielkości rogalików, które będziemy wykonywać.
    FORMOWANIE:
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na grubość około 5-6 mm. Ciasto radełkiem dzielimy na pasy o szerokości około 10-12 cm. Pasy ciasta z kolei dzielimy na trójkąty.
    U podstawy każdego trójkąta nakładamy „kulkę oreo”.
  • smarowanie jajkiem4. Każdy trójkąt rolujemy, formując rogaliki.
    Tak przygotowane przekładamy na blaszkę. Następnie rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Gotowe wkładamy do piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 20 minut w 180°C.
    Między czasie przygotowujemy lukier.
  • lukrowanie5. WYKOŃCZENIE:
    Mleko łączymy z cukrem pudrem. W ten sposób otrzymujemy lukier. Ciasteczka rozkruszamy. Upieczone rogaliki, jeszcze ciepłe delikatnie smarujemy lukrem. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.
    Deser pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserciasto drożdżowelukierrogalikioreo

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki

Dodane przez: ZuzaNS

Kruche rogaliki z powidłami

Są to zdecydowanie najlepsze rogaliki...

Deser z ciasteczkami "Oreo"

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Deser z ciasteczkami "Oreo"

Ten deser robiłam dla mojej 6 letniej...

Ciastka Oreo

Dodane przez: bietka

Ciastka Oreo

Pyszne domowe ciasteczka, które...

Ciastka oreo

Dodane przez: Ona Weronika

Domowe ciastka Oreo

Kruche i mocno kakaowe nadziane...

Babeczki Oreo

Dodane przez: lovecooking

Babeczki z ciasteczkami Oreo

Idealne połączenie kakao i kremowego...

sernik z oreo

Dodane przez: kasandraa6

Sernik z ciastkami ,,oreo,,

Kremowy sernik z mocno kakaowymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE