REKLAMA

Rogaliki oreo

wyświetlono: 492 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Rogaliki drożdżowe w połączeniu z ciastami oreo dają pyszny smak. Od razu zaznaczam, że rozchodzą się jak świeże bułeczki:).
Do rogalików polecam szklankę mleka!

opublikowany: 11.04.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz. 40 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    • 500 g mąki,
    • 12 dag rozpuszczonego masła,
    • 1 szklanka mleka,
    • 5 dag świeżych drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • Szczypta soli,
    • 3 jajka do ciasta,
    Dodatkowo:
    • Jajko do smarowania rogalików
    Nadzienie oreo:
    • 2 paczki ciastek oreo (po 175 gram),
    • 1 łyżka oleju kokosowego,
    • 1 łyżka masła,
    • 1 duże jajko
    WYKOŃCZENIE
    • 1 łyżka mleka,
    • Ok 4 łyżki cukru pudru,
    • 1-2 ciasta oreo do dekoracji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • ciasto przed wyrośnięciem 1. ROGALIKI:
    W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki. Gotowy rozczyn powinien mieć konsystencję śmietanki. Tak przygotowany pozostawiamy do podrośnięcia.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, sól, jajka oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. W połowie dodajemy tłuszcz.
    Gotowe ciasto, które odchodzi od ręki przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • dodanie jajka do ciastek 2. NADZIENIE:
    Ciastka przekładamy do malaksera i miksujemy. Do zmiksowanym dodajemy olej oraz masło. Na koniec całość łączymy z jajkiem. Powinna powstać „kluska” ciasta.
  • nakładanie nadzienia 3. Jeśli nadzienie dobrze się nie formuje delikatnie je podgrzewamy. Pod wpływem ciepła, tłuszcz zacznie się rozpuszczać i zwiąże całość. Z gotowej masy oreo formujemy kulki. Wielkość kulek zależy od wielkości rogalików, które będziemy wykonywać.
    FORMOWANIE:
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na grubość około 5-6 mm. Ciasto radełkiem dzielimy na pasy o szerokości około 10-12 cm. Pasy ciasta z kolei dzielimy na trójkąty.
    U podstawy każdego trójkąta nakładamy „kulkę oreo”.
  • smarowanie jajkiem 4. Każdy trójkąt rolujemy, formując rogaliki.
    Tak przygotowane przekładamy na blaszkę. Następnie rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Gotowe wkładamy do piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 20 minut w 180°C.
    Między czasie przygotowujemy lukier.
  • lukrowanie 5. WYKOŃCZENIE:
    Mleko łączymy z cukrem pudrem. W ten sposób otrzymujemy lukier. Ciasteczka rozkruszamy. Upieczone rogaliki, jeszcze ciepłe delikatnie smarujemy lukrem. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.
    Deser pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: LenaGotuje IMG_20200519_112552

Deser Oreo

Deser mascarpone z bitą śmietaną i ciasteczkami oreo. Słodki, lekko chrupiący i baaaardzo kaloryczny ;)

kategoria: Desery deser na zimno opublikowany: 19.02.2018 | wyświetlono: 30777 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: aniołek19 aniołek19

Rogaliki orzechowe

Obłędnie pyszne,szybkie i kruche rogaliki doskonałe do jesiennej herbatki

kategoria: rogal rogale Desery rogaliki opublikowany: 12.10.2015 | wyświetlono: 25902 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE