Rogaliki nadziewane

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealna słodka przekąska na różne okazjie...

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    -50dag maki,
    -1margaryna Kasia,
    -1jako,1żółtko,
    -1cukier waniliowy,
    -6dag drozdzy
    -szczypta soli,
    -łyzka gęstej śmietany.

Rogaliki nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:drożdże rozkruszyć do śmietany,dodac cale jajko i żółtko,cukier waniliowy,i szczyptę soli.
  • 2. Składniki dobrze rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • 3. Mąkę przesiać,posiekać z margaryna,a następnie wlać drożdże.
  • 4. Zagniesc ciasto.Rozwałkować,posiąść na trójkąty.Na kazdy kawalek położyć powidła (moze byc marmolada,nutella,jabłko) i zwinąć rogalika
  • 5. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 min.Posypać cukrem pudrem ewentualnie polac rozpuszczona czekoladą.

Porady

Jesli rogaliki leża którys dzień a chcemy zeby dalej były wilgotne i chrupiące,wówczas należy włożyc je np do blaszki a następnie włożyć jabłko pokrojone na ćwiartki i przykryć sreberkiem.

Komentarze

Podobne przepisy